Blog

Izvucite maksimum iz GNSS mjerenja

Izvucite maksimum iz GNSS mjerenja
  • Objavljeno: 12.04.2023.

1.0  ODABIR GNSS UREĐAJA

Kada želite poboljšati, pojednostavniti, pojeftiniti postupak izmjere i nadoknaditi manjak potencijalnih zaposlenika rješenje je to napraviti kroz tehnologiju.

Logičan slijed je da se to pokuša kroz GNSS mjerenja, ali da biste iz GNSS mjerenja izvukli maksimum trebate nabaviti GNSS uređaj, te se odlučiti za novi ili rabljeni, od kojeg proizvođača i kojeg dobavljača, a sve to nije laka odluka, pa smo napravili ovaj kratki osvrt na temu.

O GNSS uređajima razmišljamo kao o ostalim geodetskim instrumentima kao što su totalna stanica, teodolit ili nivelir koji su odavno dosegnuli razinu koja je vrlo blizu svog maksimuma tj. inovacije se na njima vrlo rijetko događaju i uglavnom su male i  uređaj će raditi potpuno jednako gdje god se na zemlji nalazite, ali kod GNSS uređaja situacija je potpuno drugačija.

Npr. GNSS uređaj starije generacije ne koriste  sve konstalacije niti frekvencije satelita koji su danas dostupni. To znači da će stariji instrument bez obzira na njegovu očuvanost koristiti manje satelita i samim time raditi manje učinkovito nego kada je kupljen, a razlog je zamor elektronike i manji broj dostupnih satelita jer je dio uništen, dio pokvaren, a nove generacije satelita i frekvencije ne može koristiti.

Zaključak je da u koliko želimo izvući maksimum iz GNSS mjerenja moramo imati uređaj najnovije tehnološke generacije tj. trofrekventni instrument koji hvata sve dostupne konstalacije satelita, današnji standard je 40 satelita u dobrome dijelu dana i na povoljnome mjestu.

Navest ćemo slikovni primjer  mjerenja sa trofrekventnim instrumentom najnovije generacije koji hvata sve frekvencije i sve konstalacije satelita, a to je instrument K3 IMU Kineskog proizvođača KOLIDA sa akcijskom cijenom kompleta od 4.000,00 eura + PDV.

https://www.tehnomehanik.com/proizvodi/k3-imu/

http://www.kolidainstrument.com/product/details/id/89.html

Gornja slika prikazuje zabilježeni trenutak mjerenja pri kojem je bilo vidljivo 39 satelita, a 36 ih je uzeto u mjerno rješenje. Napomenuli bi da smo najviše vidjeli 42 satelita, a 40 smo ih imali u mjernome rješenju.

Znači čak i kada kupujete novi instrument potrebno je dobro pregledati, ispitati i isprobati uređaje jer domaći ponuđači u ponudi imaju i pojedine modele GNSS uređaja koji iako su novi i u novome dizajnu kućišta, nisu zadnja tehnološka generacija, a pritom im je cijena kao da jesu zadnja tehnološka generacija. Tako smo vidjeli ponudu instrumenata po cijeni većoj od gore navedene, a koji je tehnološki kao uređaji prije 15 godina i ne hvataju treću frekvenciju te mogu maksimalno koristiti do 15 satelita.