Blog

Uspostavite svoju mobilnu GNSS bazu u sustavu TEHNOPOS i uštedite vrijeme i novac

Uspostavite svoju mobilnu GNSS bazu u sustavu TEHNOPOS i uštedite vrijeme i novac
  • Objavljeno: 29.08.2022.

Geodetska mjerenja u Republici Hrvatskoj uglavnom se obavljaju u sustavu CROPOS. Postoje mjesta gdje naši GNSS uređaji u sustavu CROPOS rade lošije ili slabo, ali postoje i mjesta gdje je upotreba CROPOS-a na granici mogućega.

Da bismo iskoristili prednosti izmjere GNSS do maksimuma predstavit ćemo način rada u sustavu TEHNOPOS. Sustav TEHNOPOS se može koristiti izvan granica Republike Hrvatske.

TEHNOPOS d.o.o. je firma u obiteljskom vlasništvu koja se bavi elektroničkim komunikacijama. Na adresi sjedišta firme nalazi se server sa zakupljenom fiksnom IP adresom, povezan kvalitetnom optičkom vezom, serverskim računalom i sa svim potrebnim računalnim programima.

TEHNOPOS funkcionira na način da se mobilna GNSS baza pomoću bežičnog interneta poveže sa TEHNOPOS serverom, nakon čega se neograničeni broj rovera veže na mobilnu GNSS bazu koja roverima (preko interneta) šalje korekciju.

Prednost  rada u TEHNOPOSU je ta što je GNSS baza u neposrednoj blizini rovera pa nema utjecaja udaljenost baze i rovera (H ± 8 mm + 1 mm/ppm ; V ± 15 mm + 1 mm/ppm), a baza i roveri primaju iste konstalacije sateleita, što će rezultirati bržim dobivanjem i držanjem fixnog rješenja. Osim toga radom u sustavu TEHNOPOS izvlači se maksimum iz svakog rovera bez obzira na starost i na proizvođača. Naravno, roveri novije tehnološke generacije pružiti će više mogućnosti od rovera starije tehnološke generacije.

U ponudi imamo tri uređaja koji mogu biti mobilna GNSS baza. Na navedene cijene zaračunava se PDV, a komplet se može konfigurirati sa drugim kontrolerom ili softverom.

Svi navedeni uređaji mogu se koristiti kao roveri, a po potrebi mogu se koristiti i kao mobilna GNSS baza.

Kako uspostaviti mobilnu GNSS bazu :

1. Najprije je potrebno kupiti godišnju licencu za pristup TEHNOPOS-u čija je cijena 2.500,00 kn (uz kupnju jednog od četiri navedena uređaja jedna godišnja licenca je uključena u cijenu) (tvrtka nije u sustavu PDVa).

2. Operater TEHNOPOS-a će Vam dostaviti potrebne lozinke za pristup i upute za pristup, za bazu i za rovere. Licence za rovere se ne naplaćuju.

3. Baza

  • Najprije je potrebno postaviti mobilnu bazu na stativ ili na ranije postavljeni nosač i odrediti joj položaj. Položaj je moguće odrediti u sustavu CROPOS ili se može postaviti na točku već poznatih koordinata.
  • Zatim se mobilna baza pomoću bežičnog interneta poveže sa sustavom TEHNOPOS kojem šalje korekcije.

4. Rover

  • Roveri se vežu pomoću bežičnog interneta na sustav TEHNOPOS, u izborniku se izabere mobilna baza koju smo prethodno postavili i izmjera može početi.

Ukoliko ste zainteresirani za demonstraciju ili kupnju kontaktirajte nas na tel 099 38 47 67 ili tehnomehanik@tehnomehanik.com.

 

Sa poštovanjem !

 

U Zagrebu, dana 29. 08. 2022. Godine

Direktor Mario Jurković ing. geod.