Blog

Radi li HKOIG u interesu svojih članova?

Radi li HKOIG u interesu svojih članova?
  • Objavljeno: 01.08.2019.

JAVNI NATJEČAJ ZA GLAVNOG TAJNIKA HKOIG

Kako i svaka druga strukovna udruga, tako i HKOIG tj. njezino izabrano rukovodstvo i kompletna tijela, dužna su raditi maksimalno transparentno na dobrobit i u interesu članstva koje ju je izabralo, pa tako i kada bira zaposlenike, naročito na važne poslove kao što je glavni tajnik komore.

Klasičan primjer nepotizma u zapošljavanju djelatnika se provodi na način da se objavi natječaj na koji će se javiti što manje zainteresiranih sudionika. U tome cilju najprije se bira termin, a dva su termina idealna za objavu takvoga natječaja. Prvi termin su dani neposredno uz 01.08., a drugi je između Božića i Nove godine. Razlog je jednostavan, jer su zainteresirani sudionici u najvećem broju na godišnjem odmoru, a u vremenu ostavljenom za prikupljanje dokumentacije uvijek postoji i blagdan pa su slučajni zainteresirani kandidati dodatno vremenski zakinuti.

Osim pogodovanog termina, uvjeti koje treba zadovoljiti se spuste dovoljno nisko, tj. gotovo bez ikakvih uvjeta, jer pogodovanog kandidata se izabere uz navod da je na razgovoru-predstavljanju ostavio najbolji dojam.

I zakonski minimum je zadovoljen.

Ovaj natječaj ima sve karakteristike gore iznesene, jer je objavljen 31.07.2019. u Jutarnjem listu i skromna objava na službenoj web stranici HKOIG, a rok za prijavu je osam dana od dana objavljivanja, što znači da uz dva dana vikenda u taj rok ulazi i praznik (05.08.2019.).

Uvjeti su minimalni, tj. formalni što znači da će presudnu ulogu imati razgovor-predstavljanje.

Budući da sa ovim rukovodstvom HKOIG imamo loša iskustva u postupanju i  provođenju natječaja, o čemu ćemo članstvo izvijestiti u sljedećem nastavku, smatramo da rukovodstvo HKOIG ne radi transparentno u interesu članstva koji su je izabrali i ovim putem pozivamo rukovodstvo HKOIG da podnesete kolektivnu ostavku.

U Zagrebu, dana 01.08.2019. godine

Direktor Bernard Jurković