Blog

LiDAR sustavi i 3D skeneri (3)

LiDAR sustavi i 3D skeneri (3)
  • Objavljeno: 31.10.2023.

Za što možemo koristiti LiDAR podatke?

LiDAR podaci mogu se koristiti u svim industrijama i poslovima koji zahtijevaju precizne i točne 3D podatke za donošenje bilo kakvih odluka. Bilo da se radi o mjerenju udaljenosti između odašiljača ili dalekovoda i stabla, izračunavanju volumena iskopa/nasipa, stvaranju 3D modela za izgradnju, brojanju stabala u šumi, praćenju rasta usjeva, planiranju ruta za infrastrukturu ili analizi prostora.

Šumarstvo

LiDAR sustavi primjenjivi su za poboljšanje gospodarenja šumama. Mjerenja se koriste za inventarizaciju šumskih područja kao i izračunavanje pojedinačnih visina stabala, širine i promjera krošnje. Druge statističke analize koriste podatke lidara za procjenu ukupnih informacija o šumama kao što su obujam krošnje, srednje, minimalne i maksimalne visine te procjene vegetacijskog pokrova.

Inspekcija dalekovoda

LiDAR oblaci točaka i 3D karte omogućuju mrežnim operaterima mjerenje udaljenosti između lišća, različite vegetacije i dalekovoda. To im zauzvrat omogućuje donošenje dobro informiranih odluka i predviđanje područja koja će postati problematična u bliskoj budućnosti. Umjesto obavljanja operacija čišcenja velikih razmjera, operateri mreže mogu se usredotočiti na područja koja predstavljaju najveću prijetnju stabilnosti njihove mreže dalekovoda.

Rudarstvo

Izračun volumena iskopane rude postiže se periodičnim (mjesečnim) skeniranjem u područjima uklanjanja rude i usporedbom tih podataka s prethodnim skeniranjem.

Geodezija & Kartografija

LiDAR naširoko koriste tvrtke u području daljinskih istraživanja. Mogu se koristiti za izradu DTM (Digital Terrain Model) ili DEM (Digital Elevation Model); ovo je prilično uobičajna praksa za velika područja jer ih zračni LiDAR može prekriti u nekoliko letova.

Građevinarstvo

LiDAR skeniranje je neprocjenjiv alat za precizno predstavljanje interijera zgrada u živopisnim detaljima. Zahvaljujući svojoj učinkovitosti, brzini i točnosti, sve se više koristi u arhitekturi, prometu, gradevinarstvu i dizajnu.

Arheologija

Lidar ima mnoge namjene u arheologiji, uključujući planiranje terenskih kampanja, kartiranje značajki ispod krošnji drveća u šumama i pregled velikog broja značajki koje se ne mogu razlikovati od tla. Lidar može brzo i jeftino proizvesti skupove podataka visoke razlučivosti. Proizvodi izvedeni iz lidara mogu se jednostavno integrirati u GIS sustav za analizu I interpretaciju. Lidar također može pomoći u stvaranju digitalnih elevacijskih modela visoke rezolucije (DEM) arheoloških nalazišta koji mogu otkriti mikrotopografiju koja je inače skrivena vegetacijom.

Zašto je Geosun LiDAR poseban?

Prije 20 godina dr. Sun je razvio jedinstveni algoritam za povećanje točnosti u obradi GNSS/INS podataka nakon godina istraživanja u Sjedinjenim Državama. IEEE ga je nagradio kao inovaciju godine nakon objavljivanja postignuća.

Prije 5 godina, Geosun je iznenadio svijet značajnim smanjenjem cijene LiDAR sustava iz zraka na razinu od 10000$ sa svojim prvim UDAR sustavom skeniranja koji je potpuno sam razvio.

Danas je Geosun kao brzorastuća tvrtka posvećena revoluciji u industriji pružanjem pristupačnijih i pouzdanijih UDAR sustava kroz stalne inovacije.

Pristupačniji i pouzdaniji LiDAR sustav - Kada raščlanimo LiDAR sustav, postoje 2 ključne komponente koje određuju njegovu razinu izvedbe, laserski skener i POS sustav. Umjesto kupnje POS sustava od raznih pružatelja rješenja (NovaTel i Trimble) poput naše konkurencije, Geosun je razvio vlastiti POS sustav, vodeći u svijetu koji ima za cilj smanjiti troškove i omogućiti pristupačniji LiDAR sustav.

Kompletno rješenje od zraka do tla -Od bazne stanice, UAV-a, LiDAR sustava, rješenja za kopnena vozila, softvera za obradu putanje, softvera za obradu LiDAR podataka do klasifikacije oblaka točaka i softvera za naknadnu obradu, imamo ih sve. Od dometa od 100m do dometa od 1000m, imamo ih sve.

Osposobljavanje i tehnička podrška - Geosun ima za cilj pružiti nova znanja kako bi učinili vaš rad učinkovitijim i vrijednijim, a ne samo prodati proizvod.

Obratite se s povjerenjem našem ovlaštenom zastupniku Tehnomehanik d.o.o.