Blog

Kako se troši novac HKOIG - 3. dio

Kako se troši novac HKOIG - 3. dio
  • Objavljeno: 14.02.2020.

(Zaprimljenim glasačkim listićima će se smatrati samo oni koji su primljeni isključivo u za to predviđeni poštanski pretinac do 24 sata 19.02.2020.)

Ovim putem pozivamo sve ovlaštene inženjere geodezije koji nisu glasovali da svoj glas daju listi broj 3, listi koju je okupio i predvodi kolega Grga Kostelac, razlog  je taj jer je to lista koju čine naši kolege koji imaju ili rade u  malim uredima i imaju iste probleme kao i velika većina članova HKOIG, a ima nas više od 80 %.

NE PROPUSTITE PRILIKU JER SADA JE IZBOR U NAŠIM RUKAMA.

Potaknuti objavom gospodina Grge Kostelca dotaknuli bismo se stručnog rada i ponašanja vodstva HKOIG prilikom implementacije Sustava digitalnih geodetskih elaborata.

Dok komora nije učinila gotovo ništa, mi smo žurno reagirali i DGU tj. ravnatelju uputili jedno vrlo ružno pismo o početku rada SDGE, a o izostanku edukacije korisnika (dostavljamo u privitku).

No nažalost moramo priznati da smo pogriješili i da smo pismo uputili na krivu adresu i ovim putem se ispričavamo ravnatelju DGU gsp. Damiru Šanteku za takvu našu reakciju i postupanje.

Naime, edukaciju je trebala provesti komora, a ne DGU.

DGU je pozvala sve zainteresirane da sudjeluju u implementaciji sustava, pa su se tako uključile tvrtke koje proizvode računalne programe (GEOSOFT d.o.o.  i dr.), zatim geodetske tvrtke (CADCOM  i  dr.). DGU je poslala poziv za sudjelovanje i komori da pošalje dva člana komore. Jedan član komore bio je Adam Agotić, onaj koji je nositelj liste broj 1.

Osim toga, nakon našeg pisma, DGU je žurno reagirala i u roku od dva sata objavila kratke upute kako se može raditi u SDGE pod lozinkom GOST, shvativši da ipak treba napraviti edukaciju, što je komora propustila, u vrlo kratkome roku su osmislili kompletnu edukaciju, koja nam je ipak bila velika pomoć.

Iako su sudjelovali u implementaciji SDGE i imali saznanja o količini promjena i kompleksnosti cijeloga postupka, jednostavno nisu shvatili veličinu svojeg zadatka, te nisu uspjeli zaokupiti interes rukovodećih članova komore, da shvate da trebaju napraviti edukaciju. Znači dva predstavnika komore su dobili kvalitetnu edukaciju na račun komore (za što su im pripadale naknada putnih troškova, cestarina, 2 kn po kilometru za upotrebu privatnog vozila u službene svrhe, dnevnice - bilo bi lijepo saznati ukupan iznos).

Gospodina Agotića sam prvi puta primijetio kada se je javio za riječ na skupu u Osijeku koji je organizirala komora neposredno pred početak primjene SDGE i tek sam naknadno shvatio njegove tada izrečene riječi „Imat ćete velikih problema dok savladate rad u SDGE-u“, naravno mi ćemo imati problema, on ne jer je prošao edukaciju na naš račun, a da on nije imao trunku osjećaja da bi stečeno znanje i iskustvo koje je dobio zahvaljujući nama, trebao podijeliti sa svima nama.

Nažalost, nisu uradili baš ništa, a mogli su organizirati barem FORUM na internetu, što su neki napravili kroz GEOZEZIJU, što je dokaz da je potrebno samo malo truda i dobre volje.

Osobno imamo dojam da se komora pokrene samo kada mi osjetimo potrebu javiti se članovima HKOIG. Tako su, neposredno nakon što smo pisali o ukidanju geodetskog projekta, pokrenuli Facebook nakon što smo reagirali na zapošljavanje Glavnog stručnog tajnika (uhljeba) pokrenuli su Forum i pazite slučajnosti glavni je gsp. Adam Agotić.

Pa gospodine Agotiću, kasnite punih godinu dana, što znači da je naša investicija u Vas promašena.

Nameće se pitanje zašto nitko nije prepoznao problem SDGE-a prije nego što je nastao, a rješenje je jednostavno, samo što morate znati tko su osobe koje su nas vodile i čime su se bavile.

Tako imamo šest osoba koje su trebale prve prepoznati problem i reagirati, a to su tajnik komore Ivan Remeta koji je svoje radno iskustvo stekao u Zavodu za fotogrametriju, koja se uopće ne bavi poslovima izrade elaborata kakvim se bavi više od 80 % članstva, a zatim članovi upravnog odbora. Krenimo od predsjednika Vladimira Krupe koji je zaposlenik Urbanističkog zavoda iz Osijeka, znači bavi se urbanizmom, a ne poslovima izrade elaborata kakvim se bavi više od 80 % članstva, zatim direktor Robert Kloičnik, Geodetski zavod Split, koji se uopće ne bavi poslovima izrade elaborata kakvim se bavi više od 80 % članstva, direktor Goran Lipovšćak, Geodetski zavod Rijeka, koji se također uopće se ne bavi poslovima izrade elaborata kakvim se bavi više od 80 % članstva, Borna Gradečak, zaposlenik IGH, koji se bavi nadzorima kapitalnih objekata (trenutno Pelješki most) i koji se uopće ne bavi poslovima izrade elaborata kakvim se bavi više od 80 % članstva, zatim direktor Siniša Ramić, A.G.G. Pula, koji dolazi iz manje firme i mogao bi imati iskustva sa malim predmetima.

Kada se pogleda gornja konstatacija može se zaključiti da nije bilo teoretske šanse da netko od navedenih prepozna nadolazeće probleme kroz SDGE, jer navedeni se bave nečim drugim od onoga čime se bavi i od čega živi više od 80 % članova komore.

Dakle smatramo da navedena gospoda nije ništa radila, ali s druge strane to nije točno jer oni su se jako dobro pobrinuli za ono što je njima bitno, a to su poslovi Novih izmjera i poslova vezanih za DGU, ali o tome ćemo u jednom od nastavaka.

 

U Zagrebu, dana 12.02.2020. godine

Bernard Jurković

Prilozi:

22_DGU_prigovor_digitalni_elaborat.pdf